Yeşil aurora (Sağda) ve pembemsi STEVE (solda).
Alison Klesman’ın astronomy.com’da, 23 Ağustos 2018’de yayımlanan haberine göre, STEVE, kuzey ışığı (aurora) gibi ama başka bir şeymiş; uzmanlar böyle söylüyor !
Kuzey/Kutup ışığı olarak da adlandırılan aurora (aururea) Güneşin püskürdüğü elektrik yüklü parçacıkların Dünya atmosferine çarptığında, enerjisini atmosferdeki moleküllere transfer etme sürecinde yayımlanan ışıma. Dünyanın kuzey ve güney bölgelerinde gözlenen ve Dünyanın manyetik alanı ile yakın ilişkili olan bu olayda farklı renklerde ortaya çıkan ışımalar bazı geceler gökyüzünde adeta dans eder.
Amatör astronomlar ve fotoğrafçılar tarafından onyıllardır gözlenen ve STEVE adı verilmiş olan pembemsi renkteki aurora’nın anlaşılması için son iki yıldır çalışmalar yapılmaktaydı.
STEVE’in (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement) aurora’dan farklı bir atmosferik olay olduğu, 20 Ağustos 2018’de, Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan bir makalede açıklandı. Kanada’da, Calgary Üniversitesinden Bea Gallardo-Lacourt’un yaptığı açıklamaya göre, POES-17 uydusundan (National Oceanic and Atmospheric Administration’s Polar Orbiting Environmental Satellite) sağlanan verinin analizinden, STEVE’yi tetikleyen kaynak ile aurora’yı tetikleyen kaynağın aynı olmadığı belirlendi.
2016’da başlatılan araştırmalarda, STEVE’nin proton kaynaklı bir Aurora olduğu düşünülmekteydi. Araştırmacılar, geleneksel aurora’nın büyük oranda elektron aktivitesi kaynaklı olduğunu belirledi. Yine de, aurora’larda protonlar da rol oynamakta. Proton kökenli aurora’lar koyu renkte ve sönük ışımalar. STEVE, çok daha parlak olarak ışıyan ve onlarca kilometre uzunlukta olabilen ışımalar. Daha önceki araştırmalarda, uydulardan sağlanan veriden, pembemsi (purple) renkli STEVE içinde hızla akan iyonların ve yüksek seviyede ısıtılmış elektronların varlığı belirlenmişti.
Araştırmacılar, STEVE’nin elektrik yüklü ve sesüstü hızla hareket eden, Aurora oluşumları esnasında ortaya çıkabilen, bir SAID (sub auroral ion drift) olabileceğini düşündü. Yine de, STEVE içindeki sıcaklık sıçramaları ve parçacıklarda ölçülen yüksek hızlar onların SAID’den farklı olduğunu göstermekteydi.
Sonuç olarak, STEVE araştırmacılar için çözülmesi gereken yeni bir problem. Bilim insanların görevi de yeni problemler tanımlayıp, onlara çözüm bulmak.
Tabiat daha neler gösterecek ?
Yararlanılan Kaynaklar: