Yanan pil ve sırt çantası hasarı.
(Kaynak: cnn.com)
Elektronik cihazların bataryaları uçuş-yangınlarına sebep olmaya devam ediyor… !
Bu sitede daha önce de vurgulanan bu konuda en son “vukuat”, 30 Mayıs 2017’de, Jetblue A321 uçağında meydana geldi…
“Avherald.com”da ve diğer başka haber sitelerinde 31 Mayıs 2017 tarihinde duyurulan bu olayda, 158 yolcusuyla, New York’tan San Francisco’ya giden (FL B6-915) uçağın 34 000 fit (11 000 metre) yükseklikteki uçuşu esnasında, bir yolcunun çantasından yükselen dumanlar sebebiyle, uçak “Grand Rapids Ford Airport”a (Michigan) acil (ve emniyetli bir) iniş yaptı…
Kabin görevlileri, yangını başlatan ve laptopa ait olduğu söylenen batarya şarj aletini (?) soğutarak, başlangıç aşamasındaki yangını söndürdü…Bu haberden, bu uçağın-kısmi olarak kirlenmesi hariç olmak üzere- bu yangından dolayı zarar görmediği anlaşılıyor… (Atlatılan risk dikkate alındığında, uçağın tekrar hizmete verilmesinin maliyeti önemsiz kalıyor…!) Uçak, üç saatlik gecikmeyle San Fransisco’ya ulaşıyor…
Yapılan incelemede, aşırı ısınarak yangın başlatan cihazın LG HG2 18650 Lithium Ion (3000 mAh) batarya olduğu belirleniyor…
Habere göre, kabin görevlisi yangının başladığı sırt çantasını arka bölümdeki tuvalete kapatmış…Takiben de, nisbeten küçük olan bu yangın sönmüş… (Yanmakta olan bir cihazı / eşyayı, yangın söndürücü ile müdahale etmeden, tuvalete kapatmak doğru ve yeterli bir davranış mıdır…? Havayollarında standart bir talimat/uygulama mıdır… ? Yoksa, uçuş ekibinin eğitim eksikliğinden mi kaynaklanmış…? İncelenmeye değer bir konu…!
Anlaşıldığı kadarıyla, aşırı ısınarak yangın başlatan batarya bir laptop bataryası değil… Şarj cihazı içinde duran “Şarjedilebilir bir (rechargeable cell) pil”… Yangının başladığı sırt çantasında bir laptop da varmış ama, yangını başlatan o değil…!
2016 yılında, Samsung’un “Galaxy Note 7” cihazının bataryasının, hatalı imalat sebebiyle, başka bir “uçuşta yangına” sebep olmuş ve takiben bu ürünün uçaklara alınması yasaklanmıştı…
Artan terör tehditleri sebebiyle, Mart 2017’de, (İstanbul dahil) Ortadoğudan ve Kuzey Afrika’dan ABD’ye yapılacak uçuşlarda, laptopların yolcu kabinine alınması yasaklanmıştı… Bu yasağın yaygınlaşması gündemde…
Bu noktada şunları söylemek mümkün:
- Şüphesiz, alınan tüm tedbirler yolcuların emniyeti için… Bu sebeple, bu tedbirler bazı açılardan “rahatsız edici” olsa da, bunlara uyulmalı…
- Ancak, içinde bataryası olan bir “kişisel” cihazın kargo bölümüne mi, yoksa yolcu bölümüne mi alınmasının daha emniyetli olacağı hususunun iyi değerlendirilmesi gerek…
- Özellikle, uçuştan hemen önce kullanılmış olan ve, ortam şartlarının da etkisiyle, doğru şekilde kapatılamamış bir laptop’un yolcu valizine tıkılması ne kadar sağlıklı / emniyetli bir davranış ..? Çalışmakta olacak cihaz soğuyamayacak…! (Halen, evimde kullandığım laptop’un ekran bölümünü, cihazın kapanması tamamlanmadan, klavye üzerine kapattığımda, “kapat” komutu vermiş olduğum halde, cihazın açık pozisyonda kaldığını farkettim ! Benzer durum başkalarının cihazlarında da meydana gelebilir…)
Uçuş emniyetini korumaya / geliştirmeye yönelik tedbirler üretilirken, yeni emniyetsizliklere yol açılmamalı…
Bu gibi olaylar “teknik” kararlar gerektirmekte… Genelde, aceleyle alınan “siyasi kararlar” hesaplanmamış yeni risklere yol açabilir…!
Yararlanılan Kaynaklar:
http://avherald.com/h?article=4a9b4d48&opt=4096
http://flightaware.com/live/flight/JBU915/history/20170530/2100Z/KJFK/KSFO
http://edition.cnn.com/2017/05/31/us/jetblue-flight-fire/